Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Dansk.

Ny uddannelse skal forebygge smitsomme sygdomme og antibiotikaresistens

09.09.19 | Nyhet
Sygeplejerske med patient
Fotograf
Yadid Levy / Norden.org
Når Göteborg Universitet i denne uge slår dørene op for en ny nordisk sundhedsuddannelse, er det målet at gøre de studerende i stand til bedre at forebygge smitsomme sygdomme og antibiotikaresistens til gavn for sundheden i Norden.

- Uddannelsen er et godt eksempel på, at det nordiske samarbejde resulterer i tiltag, der bidrager til nationale sundhedsindsatser og i sidste ende gavner borgerne i Norden, siger Nordisk Ministerråds generalsekretær, Paula Lehtomäki. Det er Nordisk Ministerråds social- og sundhedsministre, der står bag initiativet til oprettelse af uddannelsen. Ministerrådet bidrager også finansielt hertil.

Skræmmende scenarier skal forebygges 

At behovet for at sætte ind med bl.a. denne uddannelse, kan ses i de dystre tal, der fx er kommet frem i forhold til antiresistens. På verdensplan dør 700.000 mennesker på grund af antiresistens, viser tal fra The Review on Antibiotic Resistance. Fortsætter udviklingen som den er nu, kan det tal blive 10 millioner i 2050.  

Uddannelsen er et godt eksempel på, at det nordiske samarbejde resulterer i tiltag, der bidrager til nationale sundhedsindsatser og i sidste ende gavner borgerne i Norden

Paula Lehtomäki, generalsekretær Nordisk Ministerråd

Nu skal vi igang

Uddannelsen er et deltidsstudie og omfatter to års studier. Det svarer til et års fuldtidsstudie (60 ECTS) og udgør dermed en svensk masteruddannelse. De første 20 nordiske studerende har netop indfundet sig på Göteborg Universitet, som i samarbejde med Sahlgrenska universitetssykehus og de nordiske landes folkesundhedsinstitutter, danner rammen for uddannelsen. Fra professor og leder af uddannelsen Agnes Wold, Göteborg Universitet lyder det: 

- Vi håber at uddannelsen kommer til at leve op til ambitionerne om at opkvalificere sundhedspersonale inden for smitsomme sygdomme og hygiejne. Og nu skal vi igang.    

Vi håber at uddannelsen kommer til at leve op til ambitionerne om at opkvalificere sundhedspersonale inden for smitsomme sygdomme og hygiejne. Og nu skal vi igang.  

Agnes Wold, professor Göteborg Universitet