Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Nordisk Råd og Skotland åbner for samarbejde på COP26

26.03.21 | Nyhet
Bertel Haarder
Photographer
Johannes Jansson/norden.org

Nordisk Råds præsident 2021, Bertel Haarder.

Nordisk Råds præsident Bertel Haarder og det skotske parlaments talsmand, Ken Macintosh, holdt et digitalt møde den 26. marts. På mødet drøftede parterne blandt andet et samarbejde på klimatopmødet COP26, som afholdes i Glasgow i november.

Mødet var også et udtryk for de gode relationer, der hersker mellem Nordisk Råd og Skotlands parlament. Parterne mødtes også i januar 2020. Dengang var en delegation fra Nordisk Råd på besøg i det skotske parlament, og der findes stadig en gensidig interesse i at fordybe samarbejdet.

Helt konkret er der lige nu planer om at samarbejde under COP26. Detaljerne er ikke på plads endnu, men det kan for eksempel handle om at afholde fælles events i den nordiske pavillon i Glasgow, hvor Nordisk Råd er vært for flere forskellige arrangementer.

– Personligt er jeg meget tilfreds med, at Skotlands parlament og Nordisk Råd samarbejder under COP26. Begge parter prioriterer klimaudfordringen højt og er klar over, at den eneste vej til at nå klimamålene er gennem internationalt samarbejde. I Norden har vi en vision om at blive verdens mest bæredygtige og integrerede region i 2030, og for os er det helt naturligt at samarbejde med andre, siger Bertel Haarder.

Også det skotske parlaments talsmand Ken Macintosh var tilfreds med COP26-samarbejdet.

– De historiske, kulturelle og geografiske bånd mellem Skotland og de nordiske lande er stærke og omfattende. Samarbejde og fælles indsatser mellem det skotske parlament og Nordisk Råd op til, under og efter COP26 er utroligt vigtige, især i betragtning af vores fælles prioritering af at tackle klimakrisen, sagde Macintosh.

Nært venskab med Storbritannien

Bertel Haarder lagde vægt på det nære venskab mellem Norden og Skotland og sagde, at det for Nordisk Råd er vigtigt at have et godt samarbejde med både Skotland og med Storbritannien som helhed. I rådets internationale strategi for 2018-2022 står der udtrykkeligt, at Storbritannien på trods af Brexit er en "indlysende partner for Norden".

Det er Storbritannien, der er vært for FN's klimatopmøde COP26, som afholdes den 1.-12. november.

 

Nordisk Råd blev grundlagt i 1952 og er det parlamentariske organ for det officielle nordiske samarbejde. Rådet har 87 valgte medlemmer fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland.