Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska rådets presidium möter EU-parlamentet

18.04.23 | Nyhet
Europeiska flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg.

Europeiska flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg.

Fotograf
Silje Bergum Kinsten/norden.org

Europeiska flaggor utanför EU-parlamentet i Strasbourg.

Den ryska invasionen av Ukraina, den gröna omställningen, yrkesutbildningens roll på den framtida arbetsmarknaden och kampen mot antibiotikaresistenta bakterier är några av de ämnen som Nordiska rådets presidium diskuterar med EU-parlamentariker då de möts i Strasbourg 19–20 april.

Nordiska rådet vill stärka sitt parlamentariska samarbete i Europa och världen, därför har man upprättat ett formellt samarbete med Europaparlamentet som inleddes i fjol. I Nordiska rådets internationella strategi betonas demokratiska värderingar, fredsbyggande och mänskliga rättigheter. Med tanke på Rysslands krig mot Ukraina anser Nordiska rådet att det är viktigare än någonsin med sammanhållning i Europa för att försvara de här värderingarna.

- Relationerna till Europaparlamentet är mycket viktiga för Nordiska rådet. I den oroliga värld vi lever i är det viktigt att demokratiska institutioner samarbetar. Den gröna omställningen kräver allt tätare samarbete kring innovationer och teknologiutveckling. För Nordens del är också säkerhets- och försvarspolitik ett område som blir allt viktigare, inte minst i och med Finlands och förhoppningsvis snart Sveriges inträde i NATO, säger Nordiska rådets president Jorodd Asphjell.

Från Nordiska rådets presidium deltar även vicepresident Helge Orten i besöket. De kommer också att besöka Europadomstolen och Europarådet under sin vistelse i Strasbourg.
 

Återkommande möten

De interparlamentariska mötena hålls en gång om året och värdskapet växlar mellan Nordiska rådet och Europaparlamentet. Nordiska rådet höll sitt första officiella möte med Europaparlamentet i Helsingfors i februari 2022. Där diskuterades bland annat framtida interparlamentariska relationer, cybersäkerhet, Arktis, den gröna omställningen och klimatomställningen. Nästa möte mellan Europaparlamentet och Nordiska rådet kommer arrangeras av Nordiska rådet under 2024.

Nordiska rådets nya internationella strategi lägger allt mer fokus på rådets internationella relationer. Den antogs av Nordiska rådet på Temasessionen i Reykjavik i mars i år.

Relationerna till Europaparlamentet är mycket viktiga för Nordiska rådet. I den oroliga värld vi lever i är det viktigt att demokratiska institutioner samarbetar.

Jorodd Asphjell