Unge setter den nordiske dagsorden på COP27

28.10.22 | Nyhet
fotocollage ungdomar
Photographer
norden.org
Stopp eksporteringen av olje og gass. Gjør storstilt miljø-ødeleggelse til en internasjonal forbrytelse. La unge systematisk granske klimapolitikken. Dette er noen av kravene Nordens ungdomsbevegelser diskuterer med politikere i den Nordiske paviljongen på klimakonferansen i Egypt den 8-17 november.

– De Nordiske og globale ungdomsuttalelsene er klare: Ungdom vil se en systemendring og en økomordlov. De vil holde Norden ansvarlig for å sikre en bedre fremtid for vår generasjon, sier Amanda Björksell som representerer Sveriges unge på FNs klimakonferanse.

I en debatt den 8 november kommer hun og andre unge fra Norden og Sør-Amerika til å utfordre de nordiske landene til å anerkjenne internasjonal miljøkriminalitet, og fremme en såkalt økosidlov.

Nordiske paviljongen tilbyr en plattform til ungdom

Den nordiske paviljongen tilbyr en plattform til ungdom fra Norden og verden for å skape nytenkning rundt klimautfordringer regionalt og globalt.  

- Det er vigtigt for os som nordiske unge at være til stede på COP27, da det er der verdens ledere mødes for at snakke om, hvordan vi løser klimaforandringerne,säger Nadia Gullestrup Christensen, dansk ungdomsdelegat på klimatkonferensen. 

- Desværre går den grønne omstilling alt for langsomt, og der er brug for, at vi unge er til stede og holder verdens ledere op på, at de har en forpligtelse til at handle over for vores og fremtidige generationer.

"Lider ofte av tokenisering"

I den nordiske paviljongen kommer de store nordiske ungdomsorganisasjoner og de nordiske landenes FN-ungdomsdelegater til å utfordre beslutningstagere på noen av de mest pressende spørsmålene - fra systemskifte, klimarettferdighet og sikringen av biodiversitet til inkludering av barn og unge i beslutningsprosesser og ungdomsklimaråds rolle og innflytelse:

 – Barn og unge er en spesielt sårbar og viktig gruppe i forhold til klimabeslutninger, men er underrepresentert og lider ofte av tokenisering av deres deltakelse, istedenfor at deres meninger blir tatt på alvor, sier Matilde Angeltveit fra Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner.

- Barn og ungdom representerer fremtiden og er viktige aktører for å finne veien videre for et rettferdig grønt skifte.

 

Missa inte de ungdomsledda evenemangen i Nordiska paviljongen!

Følg debattene på stream eller på plass!

Den nordiske paviljongen er vert for over 80 arrangementer på årets klimakonferanse.

De nordiske landene har siden 2015 gått sammen på FNs årlige klimakonferanse for å skape dialog og kunnskapsdeling.

Du kan følge debattene på stream eller på plass på den nordiske paviljongen.