Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Tidligere programmer 2006-2014

Nordisk Ministerråd har siden 2005 sponsoreret et antal aktiviteter inden for konceptet Ny Nordisk Mad for at udforske potentialet i denne nye form for kogekunst. De fælles nordiske aktiviteter inden for Ny Nordisk Mad har fundet sted inden for rammerne af de to programmer Ny Nordisk Mad I og Ny Nordisk Mad II. De har dækket en bred vifte af områder, engageret tusindvis af mennesker og haft en banebrydende betydning inden for den kulinariske avantgarde.

Ny Nordisk Mad I – 2007 til 2010

Det første Ny Nordisk Mad-program under Nordisk Ministerråd blev søsat i 2007. Det fulgte op på de nordiske kokkes Køkkenmanifest fra 2004 og den efterfølgende Århus-deklaration fra Nordisk Ministerråd i 2005.

Programmet havde et budget på 23 millioner danske kroner, som blev fordelt på aktiviteter udført af NMR-institutionen Nordisk Innovation og Ny Nordisk Mads styregruppes aktiviteter.

Du kan læse en evaluering af programmet her (på svensk) og se et overblik over de projekter, som styregruppen har igangsat, her:

Ny Nordisk Mad II – 2010 til 2014

Ny Nordisk Mad II var et kommunikationsprogram, som blev iværksat af Nordisk Ministerråd (2010-2014). Programmets forskellige initiativer handlede om at formidle ideologien bag det nordiske køkken til nordiske hjem og institutioner, opmuntre til udvikling af nyskabende produkter og lokal fødevareproduktion og designe pilotprojekter, som skulle vise, hvordan mad kan anvendes i præsentationen og brandingen af Norden. 

Ny Nordisk Mad II fokuserede på at styrke børns fødevarekultur og tilbyde bedre måltidsoplevelser i det offentlige og i institutioner. Programmets formål var at styrke den nordiske gastronomis position som en kreativ branche, og man slog sig sammen med andre kreative brancher for at udvikle inspirerende måltidskoncepter, som promoverer den nordiske region og dens gastronomi.

Læs mere om en række af disse aktiviteter:

Nordic Food Diplomacy

Nordic Food Diplomacy er et værktøj til formidling af værdier gennem fødevarer og fødevaredesign. Det anvendes til at styrke andre kulturelle udtryk og budskaber med, fx i forbindelse med planlægning af politiske møder, officielle middage, eksportfremstød, koncerter, kunst, udstillinger, forelæsninger og andre kulturelle begivenheder.

Læs mere om Nordic Food Diplomacy, herunder opskrifter, konceptudvikling og information om fortælleredskaber.