Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Dansk.

Når mor og far bestemmer - negativ social kontrol

19.11.19 | Nyhet
Integration
Fotograf
Unsplash
Hvis børn og unge udsættes for negativ social kontrol, krænker det deres frihed til selv at vælge venner, uddannelse og arbejde. Derfor skal det forebygges og stoppes. Det er budskabet fra Nordisk Ministerråd integrationskonference.

- Udsættes personer for negativ social kontrol og æresrelateret vold, begrænser det den enkeltes mulighed for at leve et frit og selvstændigt liv, lyder det fra generalsekretær Paula Lehtomäki under åbningstalen på Nordisk Ministerråd to-dages integrationskonference. At negativ social kontrol er højt på den Nordiske politiske dagsorden skyldes flere ting. Det begrænser den enkeltes frihed, og det modvirker integrationen i samfundet generelt.    

Negativ social kontrol som begreb

Negativ social kontrol dækker som begreb over systematisk forsøg på at håndhæve normer i fx familier, der indskrænker den enkeltes frihed og rettigheder i henhold til lovgivning og Børnekonventionen. Fx når unge fratages retten til selv at bestemme sin deltagelse på arbejdsmarkedet, få undervisning, have venner, dyrke fritidsinteresser, selv vælge sin partner og udleve sin seksualitet. Rettigheder der er grundlæggende i Norden. Negativ social kontrol kan føre til æresrelateret psykisk og fysisk vold.   

Udsættes personer for negativ social kontrol og æresrelateret vold, begrænser det den enkeltes mulighed for at leve et frit og selvstændigt liv

 

 

Paula Lehtomäki,  generalsekretær i Nordisk Ministerråd

Forældre kan begå negativ social kontrol

Negativ social kontrol begås i forskellige sammenhænge og af forskellige aktører. På Nordisk Ministerråds integrationskonference blev rapporten Migrasjon, foreldreskap og sosial kontroll fremlagt. Medforfatter af rapporten Jon Horgen Friberg fra forskningsinstituttet FAFO i Norge pegede i den forbindelse på, at en typisk årsag til dette er indvandrerforældre, der tager deres gamle hjemlands tradition med strenge forældrerestrektioner med sig til Norge. Restriktioner myndighederne her definerer som negativ social kontrol.   

Forebyggelse og begrænsning

For at forebygge og begrænse negativ social kontrol i Norge fortæller Zainab Mushtaq fra Integrations- og Mangfoldighedsdirektoratet, at de sætter ind på flere forskellige fronter. Den røde tråd i disse er tydelig fokus på børns rettigheder og åben kommunikation mellem den unge, forældrene og myndighederne. I Sverige genkendes problematikkerne. Dilek Baladiz fra Origo Stockholm fortæller, at de fokuserer på at uddanne voksne professionelle til at facilitere dialogmøder med unge om social negativ kontrol. Målet her er at få de unges øjne op for problematikken og give dem redskaber til at håndtere det. Catrine Bangum, Rådgiver i Nordisk Ministerråd understreger, at deling af den slags eksempler på viden om strategiske tilgange og konkrete indsatser er centrale for det nordiske samarbejde.  

Et socialt bæredygtigt Norden 

Integrationskonferencen er en del af Nordisk Ministerråds samarbejdsprogram for integrering af flygtningen og indvandre. Formålet med konferencen er at dele viden og best practise der bidrager til nye at skabe et social bæredygtigt og konkurrencedygtigt Norden til gavn for 27 millioner borgere.