Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Dansk.

Norden bør få en fælles klimalov

11.12.19 | Nyhet
Sofia Geisler från Grönland på COP25

Sofia Geisler från Grönland på COP25

Fotograf
Matts Lindqvist
Norden bør få en fælles klimalov, som er bindende for alle de nordiske lande. Det er ikke nok med landenes egne nationale love, siger Sofia Geisler, som er grønlandsk medlem af Nordisk Råd.

Sofia Geisler kom med sit forslag under et arrangement på det internationale klimatopmøde, COP25, i Madrid. Geisler oplever ligesom andre grønlændere konsekvenserne af klimaforandringerne dagligt, og hun siger, at der er brug for stærke tiltag for at stoppe udviklingen.

– Det er naturligt, at de nordiske lande samarbejder om klimaspørgsmål, især når det gælder Arktis og de nordlige områder. Derfor synes jeg, at man burde udarbejde en form for klimalov for hele Norden, som er bindende for alle de nordiske lande, siger Geisler.

Bedst at samarbejde med Norden

Hun påpeger, at Grønland kun har 56.000 indbyggere og derfor har brug for en alliance på klimaområdet med det øvrige Norden udover samarbejdet med de eksisterende ngo'er i Arktis. Hun siger også, at de nordiske lande er de bedste samarbejdspartnere, fordi de har en viden om nordiske forhold og er så langt fremme i arbejdet med de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

Klimaspørgsmålet tilsidesat i debatten

Geisler er desuden bekymret over, at fokus i debatten om Arktis har ændret sig efter USA's interesse i at købe Grønland.

– Da en vis person, hvis navn jeg ikke ønsker at nævne, sagde, at han ville købe Grønland, ændrede debatten sig. Fokus flyttede sig til at handle om Grønlands placering ud fra et militærstrategisk perspektiv, og det allervigtigste, som er klimaforandringerne og deres konsekvenser for mennesker og miljø, røg helt ud af billedet, siger Sofia Geisler.

Nordisk Råd havde seks arrangementer i den nordiske pavillon på COP25 den 11. december. I den anden nordiske COP-pavillon i Stockholm blev der afholdt fire arrangementer.