Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Innovative Norden hitter i USA

17.05.23 | Nyhet
 Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, Islands minister for uddannelse, forskning og innovation
Photographer
National Nordic Museum/Jim Bennett

Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, Islands minister for uddannelse, forskning og innovation  

På Nordic Innovation Summit i Seattle, USA har det nordiske og nordamerikanske erhvervsliv været samlet for at drøfte løsninger, der både har kommerciel succes og gavner den grønne omstilling. De to ting går nemlig hånd i hånd, lyder det fra Nordic National Museum, der er summitets vært.

For at komme fra det ene sted til det andet i Nordic National Museum i Seattle, USA skal man krydse gangbroer af glas, som er placeret seks meter over gulvet. Gangbroerne symboliserer det skæbnesvangre skridt, som det var for mange nordiske immigranter for ca. 200 år tilbage at satse på lykken på den anden side af Atlanterhavet. I dag er det ikke nordiske immigranter, men nordiske innovative løsninger, der bliver bragt over Atlanten. Anledningen er Nordic Museums årlige Nordic Innovation Summit, som netop har fundet sted. Her har virksomheder fra fem nordiske lande præsenteret deres nyeste tiltag til gavn for den grønne globale omstilling.

Et konkurrencedygtigt Norden 

Nordisk Ministerråd har siden 2018 - gennem programmet Naboer i Vest – finansielt støttet The Innovation Summit. Det giver mulighed for at profilere Norden, fremme nordiske grønne løsninger i det nordamerikanske marked og herigennem bidrage til vision 2030 og ambitionen om et konkurrencedygtigt og grønt Norden. I år har Island formandskabet i Nordisk Ministerråd og Islands minister for uddannelse, forskning og innovation Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir deltog som en af hovedtalerne på summitet, hvor hun understregede de konkurrencemæssige muligheder, dette giver for alle: 


- The Innovation Summit skaber nye forbindelser og styrker den nordiske region samlet set i relation til USA og skaber mulighed for erhvervsmæssigt samarbejde til gavn for begge parter, lød det fra Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir.  

 

Kommerciel succes og grønne løsninger går hånd i hånd 

Overskriften på summittet i år er Sustaining Sustainability og udgangspunktet er, at langsigtede væsentlig ESG-påvirkning ikke er i konflikt med kommerciel succes, men faktisk er en grundlæggende drivkraft bag det.  En lang række eksempler herpå blev løftet frem af nordiske virksomheder på summittet. Et af dem kom fra svenske H2 Green Steel, der fremstiller stål, mens de reducerer 95% af kulstofemissionerne fra processen. Henrik Henriksson, Chief Executive Officer, H2 Green Steel fortæller, at virksomheden er baseret i Sverige og nu føler, at tiden moden til at opskalere og udvide til det nordamerikanske marked, som dette summit giver adgang til. 


- I forhold til at udvide, ser vi på Washington State, fordi de har de rette forhold så som vedvarende vandkraft, som er vigtig for os, men også andre kompetencer, viden og infrastruktur, siger Henrik Henriksson.    


 

I forhold til at udvide, ser vi på Washington State, fordi de har de rette forhold så som vedvarende vandkraft, som er vigtig for os, men også andre kompetencer, viden og infrastruktur.

Henriksson, Chief Executive Officer, H2 Green Steel

En platform der giver begge veje

The Nordic Museum, som er vært for summitet, ser det som en naturlighed at være platform for mødet mellem nordiske og nordamerikanske virksomheder. I følge Eric Nelson, CEO på Nordic Museum er stedet til for at formidle det nordiske – både datid og nutid samt være brobygger mellem nordiske og nordamerikanske parter. I dette tilfælde er temaet innovation og bæredygtighed indenfor erhvervslivet. Og der er meget for begge parter at hente. Eric peger på, at det, Norden ofte bringer til bordet, er innovation, ligestilling og gennemsigtighed. De nordamerikanske parter kan til gengæld byde på indsigter i et meget stort og komplekst marked samt metoder til at opskalere. Og dette kan alt sammen lade sig gøre inden for den grønne ramme, understreger han: 


- Du kan være meget succesfuld som virksomhed og samtidig være bæredygtig, siger Eric Nelson, CEO på Nordic Museum       
 

The National Nordic Museum

National Nordic Museum blev grundlagt i 1979 og er den eneste institution af sin størrelse i USA, der præsenterer hele Nordens historie og kultur (Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøernes regioner, Grønland og Åland og kulturregionen Sápmi) og arven fra nordiske immigranter til USA. Beliggende ved Seattles havnefront i en ikonisk bygning i nordisk design, er institutionen både et museum og et samfundssamlingssted. Nordisk Ministerråd har siden 2018 finansielt støttet The National Nordic Museum og The Innivation Summit.