88 initiativer er innstilt til Nordisk råds miljøpris

13.06.23 | Nyhet
Miljøpris tekstil 2023
Photographer
Ritzau_Scanpix - Johan Gadegaard

Temaet for Nordisk råds miljøpris 2023 er bærekraftig tekstilproduksjon og -forbruk.

En garderobecoach, nye fibre skapt av gamle jeans, avfallssorteringskonsepter, delekonsepter, forskere, nasjonale klesbyttedager og en tenketank. I alt har 88 kandidater som jobber for en mer bærekraftig tekstilbransje, blitt innstilt til Nordisk råds miljøpris i 2023.

De 88 innstillingene kommer fra alle hjørner av Norden og gir et unikt og interessant innblikk i  initiativene som rører seg i Norden under temaet Bærekraftig produksjon og forbruk av tekstiler. Det er et tema som favner vidt og handler om hele tekstilets levetid fra råvareproduksjon til design, salg, reparasjon, gjenbruk og bortskaffelse.

– Vi håper miljøprisen kan være med på å vise at en bærekraftig tekstilindustri er mulig, og at det allerede eksisterer gode eksempler man kan la seg inspirere av, sier Cilia Indahl, leder for bedømmingskomiteen for Nordisk råds miljøpris.

I lenken under kan du utforske hele 88 gode eksempler.

Vi diskuterer bærekraftig klesforbruk på Folkemødet

Miljøprisen tar det viktige spørsmålet om sirkularitet i kles- og tekstilbransjen opp til debatt på Folkemødet på Bornholm. Her kan du møte den islandske kunstneren Ýr Jóhannesdóttir og høre innledninger om de enorme sosiale, miljømessige og klimamessige utfordringene tekstilbransjen står overfor. Kom innom Nordens Telt på plass 20 lørdag 17.6. kl. 10.45 og møt Tanja Gotthardsen, Anja Bakken Riise fra den norske organisasjonen Framtiden i våre hender og Marianne Holmer, medlem av bedømmingskomiteen for Nordisk råds miljøpris.

Den videre prosessen

Hvilke av de 88 forslagene som også stikker av med en nominering, avsløres 1. september 2023.

Vinneren av Nordisk råds miljøpris 2023 offentliggjøres på Nordisk råds prisutdeling i Oslo 31. oktober.

Prisvinneren får 300 000 danske kroner.

Tidligere vinnere

Nordisk Råds miljøpris ble utdelt første gang i 1995 og har som formål å styrke bevisstheten om miljøarbeidet i Norden.