Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Temaet var forsvarsspørgsmål da Nordisk Råd mødtes med Baltikum og Benelux

21.05.21 | Nyhet
Annette Lind, vicepresident för Nordiska rådet 2021 på digitalt möte med Baltiska församlingen och Benelux-parlamentet..

Annette Lind, vicepresident för Nordiska rådet 2021.

Photographer
Norden.org

Nordisk Rpds vicepræsident Annette Lind holdt et oplæg om cybersikkerhed.

Nordisk Råd, Baltisk Forsamling og Benelux-parlamentet holdt fredag et møde om forsvars- og sikkerhedssamarbejde. På mødet blev det blandt andet diskuteret, hvordan landene er rustede til at møde cybertrusler og den stadig foranderlige sikkerhedssituation. Det var første gang, de tre organisationer diskuterede forsvars- og sikkerhedsspørgsmål på et fælles møde.

Det var Baltisk Forsamling (den parlamentariske samarbejdsorganisation for Estland, Letland og Litauen), som havde inviteret Nordisk Råd og Benelux-parlamentet til det digitale møde.

Nordisk Råds delegation blev ledet af præsident Bertel Haarder og vicepræsident Annette Lind, begge fra Danmark. Haarder fremhævede betydningen af det internationale samarbejde i en tid, hvor sikkerhedssituationen bliver mere og mere anspændt, og hvor en række stater med autoritære regimer udpeges som skyldige i flere cyberangreb.

– Multilateralismen og de regler, der styrer den globale orden, er truede. Den bedste måde at møde truslen på er øget internationalt samarbejde. De nordiske lande er et godt eksempel. Vi har et godt forsvars- og sikkerhedssamarbejde, selv om vi har lidt forskellige nationale sikkerhedspolitiske løsninger. Vores samarbejde udgør ingen trussel mod nogen, men bidrager derimod til stabilitet. Jeg tror, at vi kan sige det samme om det baltiske forsvarssamarbejde og samarbejdet mellem Benelux-landene, og for den sags skyld også om samarbejdet mellem alle vores tre regioner, sagde Bertel Haarder.

Cyberspørgsmål er højt prioriterede

Annette Lind fokuserede på hybrid- og cybertrusler og nævnte blandt andet Nordisk Råds strategi for samfundssikkerhed fra 2019, hvor cybertrusler anføres som et vigtigt samarbejdsområde.

– Arbejdet mod hybrid- og cybertrusler er meget højt prioriteret i Nordisk Råd. I vores strategi for samfundssikkerhed opfordrer vi blandt andet de nordiske regeringer til at styrke det nordisk-baltiske samarbejde om cybersikkerhed. Vi oplever i dag massive cyberangreb mod vores demokratier. Grundlæggende nordiske værdier som demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincipper er under hårdt pres, og vi skal sætte alle ressourcer ind på at vinde den kamp, sagde Annette Lind, som er cybersikkerhedsordfører for Socialdemokratiet i Danmark.

Cybertrusler også i fokus på temasessionen

Danmark har præsidentskabet for Nordisk Råd i år og har hybrid- og cybertrusler som prioriterede emner i præsidentskabsprogrammet. Cybertrusler bliver desuden temaet på rådets temasession den 28.-30. juni.

Følgende personer fra Nordisk Råd deltog i mødet: Danmark: Bertel Haarder, Annette Lind og Christian Juhl, Sverige: Linda Modig, Finland: Jouni Ovaska, Norge: Michael Tetzschner, Grønland: Sofia Geisler.

 

Nordisk Råd er det officielle organ for samarbejdet mellem de nordiske parlamenter. Rådet har 87 medlemmer, som kommer fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøerne, Grønland og Åland. Baltisk Forsamling består af medlemmer fra de tre baltiske landes parlamenter. Benelux-parlamentet består af medlemmer fra belgien, Nederlandene og Luxembourg