Barn og unge i Norden skal ha bedre mat

20.08.18 | Nyhet
Børn og mad
Photographer
Bjørn Bertheussen/Norden.org
31. august 2018 samler det tverrnordiske samarbeidet Nordic Plate aktører fra hele Norden til Nordic Assembly, den første årlige samlingen om offentlige måltider. Årets tema er barn og unge, og formålet er å dele beste praksiser på tvers av de nordiske landene og utvikle tiltak som skal sikre god mat og måltider til barn og unge i Norden.

5,5 millioner offentlige måltider i de nordiske landene

Hver dag blir det servert 5,5 millioner offentlige måltider i de nordiske landene, og de mange måltidene utgjør en betraktelig del av de offentlige budsjettene. Derfor er det sunn fornuft i mer enn én forstand at de offentlige måltidene betraktes som mer og annet enn en utgift.

Maten på de offentlige tallerkenene er et middel til å fremme matkultur, bærekraft, (mat)dannelse og folkehelse på tvers av de nordiske landene. Derfor inviterer Nordic Plate til samling om offentlige måltider.

Mat og måltider i et tverrnordisk perspektiv

Fellesnevneren for offentlige måltider på tvers av de nordiske landene er at de er en grunnleggende og integrert del av velferdssystemet – fra matdannelse i barnehager og skoler til omsorg på sykehus og eldresentre. Samtidig har nordisk mat for alvor kommet på dagsordenen de siste tiårene.

Og i 2018 konkluderte verdens helseorganisasjon WHO at nordisk hverdagsmat er sunn i forhold til de store livsstilssykdommene, og anbefalte at de nordiske kostprinsippene i høyere grad skrives inn i de offisielle kostholdsrådene.

Med det utgangspunktet skal Nordic Assembly skape en sammenheng mellom ernæringsmessige anbefalinger, kulinarisk kvalitet og det gode måltid på tvers av landegrenser og matkulturer. Erfaringene skal brukes til å utvikle og styrke de offentlige måltidene.

Brubygging mellom teori og praksis

Nordic Assembly 2018 er for alle som beskjeftiger seg med mat til barn og unge i offentlig regi. Programmet har fokus på praktiske løsninger og på å bygge bru mellom teori og praksis.

Derfor har deltakerne mulighet til å bli med på en studietur torsdag 30. august der de kan oppleve hvordan København kommune har tatt grep om de offentlige måltidene til barn og unge, ved besøk på en rekke barnehager og skoler i København.

Selve Nordic Assembly foregår fredag 31. august. Her opplever deltakerne en markedsplass med utstillingsstander, workshopper og presentasjoner med eksempler fra bl.a. Reykjavík kommune, Tingvoll barne- og ungdomsskole og Københavns skolehager.

Deltakerne får smake, lukte, kjenne og se de gode eksemplene på offentlig mat og måltider fra hele Norden.

Nordic Assembly er støttet av Nordisk ministerråd og utviklet av aktører i Nordic Plate med Københavns Madhus i spissen.