Nordisk matpolitikk inspirerer India til å bli en bærekraftig supermakt

22.02.19 | Nyhet
The Indo-Nordic Food Policy Workshop and the Tasting India Symposium 2018.
Photographer
Rupali Mehra
Det er ikke innlysende at to regioner med påfallende forskjeller i historie, geografi, økologi og økonomi finner noe de har felles. Men en mer dyptgående diskusjon avslører at det finnes fellestrekk mellom India og Norden i synet på bærekraft på matområdet.

På den første indisk-nordiske rundebordsdiskusjonen i New Delhi 13. desember 2018 diskuterte interessenter fra India og Norden hvordan man kan fremme et sunnere og mer næringsrikt kosthold, spesielt for barn. Indias fremste tilsynsorgan for matstandard, FSSAI (Food Safety & Standards Authority of India), inviterte Nordisk ministerråd til å dele sine erfaringer med å utvikle bærekraftig matpolitikk.

Pawan Agarwal, administrerende direktør for FSSAI, snakket om Indias “tredoble byrde” med overvekt, underernæring og feilernæring, og påpekte at India kan lære av den nordiske tilnærmingen til ernæring for å skape en mer robust matpolitikk.

Ernæring er et kollektivt ansvar

I Norden anses ernæring for et kollektivt ansvar for regjeringer, skoler, matprodusenter og ernæringsfysiologer. Den vellykkede implementeringen av matmerkingssystemet “Nøkkelhullet” var et annet inspirerende eksempel fra den nordiske modellen for offentlig-private samarbeid.

 

Mads Frederik Fischer Møller, seniorrådgiver for matpolitikk ved Nordisk ministerråd, framhevet samarbeidsmulighetene som kom som et resultat av rundebordsdiskusjonene: “Forhåpentligvis kan vi (Nordisk ministerråd) samarbeide med den indiske regjeringen, og samtidig kan kokkene samarbeide med andre kokker, og alle kan prøve å gi denne bevegelsen et mye høyere tempo. Det er nemlig i alles interesse å se India som en bærekraftig supermakt hvis verden skal innfri bærekraftmålene.”

 

Dette ble også understreket av Amitabh Kant, administrerende direktør for National Institution for Transforming India, NITI Aayog: “Hvis man trenger å bli en integrert del av den globale forsyningskjeden, er det veldig viktig å arbeide med de nordiske landene, siden de har mye erfaring med næringsrik og bærekraftig mat.”

Hvis man trenger å bli en integrert del av den globale forsyningskjeden, er det veldig viktig å arbeide med de nordiske landene, siden de har mye erfaring med næringsrik og bærekraftig mat.

Amitabh Kant, administrerende direktør for NITI Aayog

Innbyggerdrevet endring

De indiske myndighetene la vekt på gatematkonseptet som en vesentlig del av det indiske matsystemet. Rita Teaotia, formann for FSSAI, sa at målet for organisasjonens bevegelse “Eat Right India” er å informere innbyggerne i India om betydningen av trygg mat og hvilke enkle skritt forbrukerne selv kan ta for et hygienisk, balansert og næringsrikt kosthold.

Det indiske matmanifestet er i høyeste grad inspirert av manifestet for et nytt nordisk kjøkken, og ble lansert på Tasting India Symposium i 2017. Den danske matentreprenøren Claus Meyer gikk på podiet i år for å snakke om behovet for å få orden på matsystemet som et ledd i å løse problemene med sult og klimaendringer. Inspirert av denne talen understreker kokken Anahita Dhondy kokkenes rolle som endringsagenter: “Jeg kan se at dette er veldig bra for bonden, for planeten og for oss. Men hvis noen tvinger deg til å spise noe fordi det er bra av disse grunnene, kommer du ikke til å spise det. Men hvis en kokk tilbereder noe velsmakende, vil du ikke engang tenke over alt det sunne som finner veien inn i kroppen din.”

Se alle videoene fra Tasting India Symposium 2018

Om

I tillegg til medlemmer av Nordisk matpolicylab og FSSAI var følgende med på rundebordssamtalen: Erik af Hällström, nestleder ved Finlands ambassade; Maja Overgaard Lund og Knud Østergaard fra den danske Fødevarestyrelsen; Sanjoo Malhotra fra Tasting India Symposium og en rekke interessenter fra mat- og ernæringsfeltet.