50 arrangementer på sommerens demokratifestivaler
Få et hurtigt overblik
Vi starter på Åland og slutter på Island. I alt har Nordisk Samarbejde 50 arrangementer fordelt i seks lande. Arrangementerne er udviklet af Norden i Fokus.
• Juni - Åland Alandica Debatt
• Juni - Danmark, Folkemøde på Bornholm
• Juli - Sverige, Almedalsveckan
• Juli - Finland, SuomiAreena
• August - Norge, Arendalsuka
• September - Island, Lýsa
Åland, Alandica Debatt, den 13. - 14. juni
Alandica Debatt afholdes for første gang nogensinde på Åland. Fokus er på samfundsdebatter set i et Nordisk perspektiv. Nordisk Ministerråd og Nordisk velfærdscenter er til stede begge dage og danner rammen, når vi skal drøfte unges psykiske sundhed samt kigge nærmere på ældrevenlige byer. Ligestilling set i forhold til løn vil vi også gå nærmere efter i sømmene med udgangspunkt i erfaringer fra Island. Alandica Debatt afsluttes med en debat om det Nordiske samarbejde mellem de Nordiske samarbejdsministre Anne Berner (FI) og Nina Fellman (Å) og Krister Bringeus, Utrikes departementet i Sverige.
Danmark, Folkemøde på Bornholm, den 14. til 17. juni
I Nordens Telt På Cirkuspladsen (C2) har vi 15 arrangementer og 70 deltagere linet up. Minister for offentlig innovation Sophie Løhde vil diskutere digitalisering med privatlivet. Sammen med unge tager vi temperaturen på det demokratiske engagement anno 2018. Vi skal møde fremtidens bæredygtige forbruger, blive opereret over nettet i selskab med Karen Klint fra Nordisk Råds Velfærdsudvalg og meget mere. De to toptunede moderatorer, journalist Nynne Bjerre Christensen og politisk redaktør Anders Bæksgaard, vil lede os igennem de nordiske dage på Bornholm.
Sverige, Almedalen, den 1. -2. juli
Vi glæder os til at høre svarene, når vi i Almedalen stiller spørgsmålene; Hvad er mulighederne for cirkulær økonomi og plastik? Hvilke sidste tiltag mangler vi for et reelt lige samfund? Hvilke kræfter styrer vores forbrug? Hvordan kan vi få mere fakta ind i integrationsdebatten? Kultur – og demokratiminister Alice Bah Kuhnke åbner det nordiske program den 1. juli hvor forsvarsminister Peter Hultqvist og finansmarkeds- og forbrugerminister samt stedfortrædende finansminister Per Bolund deltager den 2. juli.
Norge, Arendalsuka, den 13. - 18. august
Nordisk Ministerråd tager fat i et grundlæggende spørgsmål, når vi drøfter spørgsmålet: Er Parisavtalen mulig – kan Norden lede an? Norges tidligere klimaminister vil præsentere gennemlysningen af den Nordiske miljøsektor. I den forbindelse vil et panel med nordiske politikere, miljøforkæmpere og erhvervsfolk diskutere løsninger, der kan skabe et grønnere Norden. Derudover har vi debatter om ligestilling i Norden, emissionsreduktion i transportsektoren og studentermobilitet. Og så skal vi se nærmere på tiltag som skaber fællesskaber og forebygger vold og isolation blandt unge. Gennem hele ugen er det mulig at træffe nordiske politikere og erhvervsfolk, når vi sender podcast direkte fra vores stand.
Finland, SuomiAreena i Björneborg, den 16. - 20. juli
Café Norden holder åbent alle dagene i den nordiske pavillon. Her vil vi synliggøre det nordiske samarbejde og afholde forskellige aktiviteter, der sætter Norden på dagsordenen. Et centralt tema på SuomiAreena handler om Nordens rolle i forhold til bæredygtig produktion og forbrug, hvor flere medlemmer af Nordisk råd vil være på plads i panelet. Andre vigtige temaer er digitale grænsebarrierer imellem de nordiske lande, ligestilling samt sproget i det nordiske samarbejde.
Island, LÝSA, den 7. - 8. september
Norden i Fokus stiller skarpt på vigtige temaer som velfærdsteknologi, unge forbrugere og miljøet. Ligestilling og livet i havet bliver to andre højdepunkter på LÝSA. Island var det første land i Norden, som har lovgivet i forhold til ligeløn, og nu er der fokus på fælles Nordisk ligestillingscertifikat inspireret af den Islandske model. Þorsteinn Víglundsson, stortingsrepræsentant og tidligere social- og ligestillingsminister, Katrín Björg Ríkharðsdóttir, direktør for Center for ligestilling, Steinunn Þóra Árnadóttir, stortingsrepræsentant for de Venstre Grønne og medlem af Islands delegation i Nordisk Råd er alle klar til den nordiske debat. Vi skal også se nærmere på livet i havet og debattere miljøvenlige fiskefartøjer, bioenergi, bioøkonomi, samt hvordan vores forbrug påvirker livet i havet.