12.1.
Gæstetalerdebat

191
Jens Stoltenberg
Svar på replik

Det korte svaret er at vi ser veldig positivt på det nordiske forsvarssamarbeidet. Det er jo et samarbeid mellom dels land som er innenfor NATO og dels land som er utenfor NATO.

193
Jens Stoltenberg
Svar på replik

Vi har jo alltid sagt at i det høye nord skal vi ha lav spenning, og det er fortsatt et mål. Så er utfordringen: Hvordan får vi det til når vi ser en betydelig militær  oppbygging?

194
Linda Modig
Replik

Herr president! Tack, generalsekreteraren, för ett fint och kraftfullt anförande i sedvanlig ordning!

195
Jens Stoltenberg
Svar på replik

På norsk er det noe som heter at i nød lærer naken kvinne å spinne - jeg tror kanskje det er det samme, jeg vet ikke. Det er i hvert fall et norsk uttrykk.

197
Jens Stoltenberg
Svar på replik

Vi setter stor pris på samarbeidet med Sverige og Finland. Jeg var i Sverige og Finland sammen med Det nordatlantiske råd, NATOS råd, og traff bl.a.

198
Daniel Riazat
Replik

Herr president, ledamöter, åhörare och generalsekreteraren! Med risk för att det inte kommer att bli några applåder efter denna fråga väljer jag ändå att ställa den.

199
Jens Stoltenberg
Svar på replik

Noen av de aller vanskeligste beslutningene vi tar som politiske ledere, enten det er i enkeltland eller det er i NATO som allianse, er: Når skal vi bruke militærmakt, og når skal vi ikke bruke mil

201
Jens Stoltenberg
Svar på replik

Det er en faktisk realitet at de ulike landene har valgt ulik tilknytning til EU og NATO. Og som jeg sa, jeg har vært for at f.eks. mitt eget land Norge burde vært med i EU.

202
Helge André Njåstad
Replik

Tusen takk for ei god tale. Eg synest generalsekretæren heldt ei veldig god tale. Slik eg minnast, er det politiske innhaldet betre enn det var då du var statsminister. Eg registrerar det.

204
Replik

Tak for en god og vigtig tale, hr. Stoltenberg.

205
Jens Stoltenberg
Svar på replik

Jeg mener at det er en av de tingene vi er nødt til å drøfte – hvordan vi kan beskytte kritisk infrastruktur, og hvordan vi kan beskytte kritisk teknologi og kunnskap.

206
Erkki Tuomioja
Replik

Tack! Vi i Finland är nöjda med vårt partnerskap med Nato, tack för det. Men det betyder inte att vi har på planer att ansluta oss till organisationen.

207
Jens Stoltenberg
Svar på replik

NATO er bygget på noen grunnleggende kjerneverdier – demokrati, frihet, rettsstatens prinsipper. Det er på mange måter de samme verdiene som EU er bygget på.

208
Pål Jonson
Replik

Herr president! Jag tackar dig, Jens Stoltberg, för ditt ledarskap inom Nato som verkligen fört Nato och Norden närmare varandra.

211
Jens Stoltenberg
Svar på replik

Jeg er en sterk tilhenger av diplomati og dialog. Jeg har den sterke overbevisningen om at det beste militæret er det vi slipper å bruke.

212
Ville Kaunisto
Replik

Arvoisa presidentti, arvoisa pääsihteeri! 90 prosenttia alustatalouden merkittävistä yrityksistä tulee Yhdysvalloista ja Kiinasta.

213
Jens Stoltenberg
Svar på replik

Ja, mer samarbeid om ny teknologi og ikke minst kunstig intelligens vil være en klar fordel. Vi må samarbeide som nordiske land, som NATO-land og med partnere som Sverige og Finland.

214
Emilia Töyrä
Replik

Herr president och herr generalsekreterare! Det största hotet mot världen i dag är klimathotet.

215
Jens Stoltenberg
Svar på replik

Jeg har sluttet med å forsøke å spå den nesten krisen, for hver gang verden har prøvd å spå, har vi tatt feil. Det var ingen som greide å forutse 9/11.

218
Replik

Jens, hyggelig at du er her. Jeg er også en ihuga EU-tilhenger, men noen av oss er vel litt yngre, så jeg har bare stemt én gang. Takk for en veldig god tale.

219
Jens Stoltenberg
Svar på replik

Vi tror på rustningskontroll. Vi tror på gjensidig nedrustning. Vi tror ikke på ensidig nedrustning fra NATO-landenes side. Det er den store forskjellen.

220
Anders Adlercreutz
Replik

Herr president! Herr generalsekreterare! Finland är som bekant inte Natomedlem liksom inte heller Sverige. Vi är dock medlem i många centrala samarbetsorganisationer, och vi övar tillsammans.

221
Jens Stoltenberg
Svar på replik

Vi er positive til at europeiske land skaffer seg nye, flere og sterkere militære kapasiteter, enten det er nye panservogner, nye skip, nye fly, nye droner eller høyere beredskap på styrkene sine.