Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Svensk Formandskab i Nordisk Ministerråd 2024

31.10.23 | Nyhet
Session 2023
Photographer
Stine Østby
Sverige vil med sit kommende formandskab for Nordisk Ministerråd i 2024 skabe et sikrere, grønnere og friere Norden og bidrage til, at Norden skal være verdens mest bæredygtige og integrerede region.

Norden befinder sig, sammen med store dele af verden, i usikre tider – ikke mindst set i lyset af krigen i Ukraine og konflikten i Mellemøsten. Derfor ønsker Sverige med formandskabsprogram 2024 at sætte fokus på et sikrere Norden og styrke de demokratiske værdier og menneskerettigheder, der kendetegner Norden.


- Sverige går ind i dette formandskab med en fast overbevisning om, at et tættere nordisk samarbejde er afgørende for vores landes fælles velstand og resiliens. Det er ved at stå sammen, at vi bliver stærkere og tryggere, lyder det fra Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Sveriges nordiske samarbejdsminister Jessika Roswall.

Vision 2030 viser vejen

Vision 2030: at Norden skal være verdens mest bæredygtige og integrerede region, vil også under det kommende formandskan vise vejen. Derfor er der blandt andet i formandskabsprogrammet fokus på, at vi skal have et grønt Norden. I den forbindelse ønsker Sveriges formandskab fx at styrke den cirkulære økonomi, biodiversiteten, energiområdet samt effektivisere og digitalisere transportsystemet i Norden. Nye og innovative løsninger styrker altså Norden regionalt men bidrager ligeledes til den nordiske konkurrencedygtighed internationalt. 

 

Sverige går ind i dette formandskab med en fast overbevisning om, at et tættere nordisk samarbejde er afgørende for vores landes fælles velstand og resiliens. Det er ved at stå sammen, at vi bliver stærkere og tryggere

Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Sveriges nordiske samarbejdsminister Jessika Roswall

Et integreret Norden 

Det skal være enkelt at leve, studere, arbejde og drive forretning i hele Norden og på tværs af grænserne. Derfor vil Sveriges formandskabsprogram øge fokus på at skabe et integreret Norden. Særligt ved at styrke det fælles nordiske arbejdsmarkedet, som til næste år kan fejre 70års jubilæum. Her vil fokus være på digitalisering og arbejdsmarkedet samt de nye muligheder, reformeringerne af arbejdsformidlingerne giver.       

 

Et robust og modstandsdygtigt Norden 

Et socialt bæredygtigt Norden indebærer blandt andet, at borgerne føler sig trygge og samfundets modstandsdygtighed er stærkt. For at styrke dette, kommer det svenske formandskab til at gå forrest i kampen mod kriminalitet. Både rettet mod dem, som begår kriminaliteten og forebyggende for at forhindre, at unge bliver trukket ind i kriminelle og ekstremistiske miljøer.  
 

Norden skal fortsat være forgangsregion og skabe gode rammer for en konkurrencedygtig og innovationsdrevet omstilling. Både på hjemmebanen og internationalt gennem at fremme nordiske grønne løsninger  
 

Formandskabsprogrammet 2024