Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Nordisk samarbejde om udvikling af kreative undervisningsmetoder

03.07.14 | Nyhet
Biophilia er et undervisnings- og uddannelsesprojekt som er baseret på den islandske sangerinde Björks arbejde. Det er et omfattende og tværfagligt undervisningsprojekt hvor kreativiteten er i centrum. Björk og en række andre førende nordiske kunstnere og forskere er med i projektet.

Biophilia er et stort undervisningsprojekt som bygger på omfattende deltagelse af akademikere, forskere, kunstnere, undervisere og studerende på alle akademiske niveauer. Projektet er baseret på kreativitet som undervisnings- og forskningsmetode, og i projektet forenes naturvidenskab, musik og teknologi på en innovativ måde.

Island har formandskabet i Nordisk Ministerråd i 2014, og Biophilia er et af det islandske formandskabs flagskibsprojekter.

Workshops om musik og videnskab over hele verden

Projektet er udviklet af Björk Guðmundsdóttir, Reykjavik kommune og Islands universitet i forbindelse med udgivelsen af Björks album 'Biophilia' i 2011. Der blev afholdt forskellige workshops for børn om musik og videnskab i forbindelse med Björks koncerter i Harpa Concert Hall i Reykjavik. Siden er der blevet afholdt lignende workshops over hele verden, blandt andet i New York, Buenos Aires, Oslo og Tokyo.

Som en del af formandskabet for Nordisk Ministerråd i 2014 har den islandske regering tilstræbt samarbejde med de andre nordiske lande for yderligere at udvikle undervisningsprojektet Biophilia. Der vil blive etableret lokale samarbejdsnetværk i alle de nordiske lande samt Åland, Færøerne og Grønland.

Førende nordiske kunstnere og forskere

En helt central milepæl i samarbejdet blev sat i maj 2014, da en gruppe nordiske forskere, kunstnere, akademikere og undervisere mødtes på Island for at forfine og videreudvikle projektet. Her fandt de frem til nye og innovative metoder som kan bruges i undervisningen.

Gruppen består ud over Björk Guðmundsdóttir af Sunleif Rasmussen, en af Færøernes førende komponister; Anja C. Andersen, astrofysiker ved Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet i Danmark; Pipaluk Jörgensen, dramatiker og instruktør fra Grønland;  Cecilia Björck, ph.d. i musikpædagogik ved Göteborgs universitet; Esko Valtaoja, forfatter og professor i astronomi ved Turku universitet; Alex Strömme, professor i pædagogisk videnskab ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim; Guðrún Geirsdóttir, bestyrelsesformand for undervisningscentret på Islands universitet samt professor i pædagogik.

Denne gruppes arbejde og idéer udgør grundlaget for undervisnings- og uddannelsesprojektet Biophilia. Projektet vil således være i stadig udvikling i samarbejde med hver region. Der vil blive gjort en indsats for at indlemme lokale særpræg og forhold.

Innovation og ændret undervisningspraksis

Undervisningsprojektet Biophilia fortsætter i tre år. Forberedelserne foregår i 2014, projektet gennemføres i 2015 og evalueres i 2016.

Målet med det nordiske samarbejde om dette projekt er at:

  • Fremme innovation inden for uddannelse ved at udvikle undervisningsmetoder som kombinerer viden, kreativitet og teknologi.
  • Forandre den traditionelle undervisningspraksis via en tværfaglig tilgang, blandede aldersgrupper, akademiske emner og kompetenceområder.
  • Udvikle lokale samarbejdsnetværk i deltagerlandene som er tilknyttet et nordisk samarbejdsforum, og som arbejder for at øge funktionaliteten i Norden.
  • Udvikle et online-forum for et grænseløst nordisk samarbejde for forskellige faggrupper som skal fortsætte efter afslutningen af projektet.