Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Var med och diskutera livsmedelssystem i nordiska paviljongen på COP28!

06.12.23 | Nyhet
Nordic Food systems takeover at COP28
Photographer
norden.org
Den 10 december dukar Norden upp på COP28 för globala ledare och experter som ska söka nya vägar till hållbara och hälsosamma livsmedelssystem. ”Food Systems Takeover of the Nordic Pavilion” innehåller kritiska diskussioner från jord till bord i samarbete med FN:s samordningscentrum för livsmedelssystem, Food Tank, GAIN, CGIAR, Norge, Finland, Tetra Pak, Ragn-Sells och många fler.

Heldagsavenemanget innehåller tio sessioner med paneldiskussioner och rundabordssamtal. Det blir en unik möjlighet att lyssna på några av de mest inflytelserika och inspirerande rösterna från Norden och världen.

Det är inte bara i den nordiska paviljongen som det finns ett ökat fokus på vilken roll hållbara och hälsosamma livsmedelssystem har i en grön omställning. Redan under den andra dagen av klimattoppmötet i Dubai undertecknade 134 världsledare en deklaration om hållbart jordbruk, resilienta livsmedelssystem och klimatåtgärder.

Från nordiska experter till internationella opinionsbildare

Under Food Systems Takeover finns det många möjligheter att träffa en imponerande skara ledare, ministrar, experter, forskare, aktivister och förändringsaktörer som delar med sig av kunskap och erfarenheter från olika perspektiv. De menar alla att det är nödvändigt att stödja en grön omställning av världens livsmedelssystem.

Bland talarna finns Anne Beathe Tvinnereim, Norges utvecklingsminister, Karen Ellemann, Nordiska ministerrådets generalsekreterare, Ertharin Cousin, grundare av och vd för Food Systems for the Future, Rune Blomhoff, professor vid Oslo universitet och projektledare för de nordiska näringsrekommendationerna 2023, Lawrence Haddad, verkställande direktör för Gain, Stefanos Fotiou, chef för FN:s samordningscentrum för livsmedelssystem, Gunhild Stordalen, grundare av och verkställande ordförande för EAT, Shakuntala Thilsted, chef för CGIAR – påverkansplattformen för näring, hälsa och livsmedelssäkerhet, Kerstin Stendahl, Finlands klimatambassadör, och många fler. 

Matsvinn, hälsosamma kostvanor och akvatiska livsmedel – höjdpunkter i programmet

På Food Systems Takeover i den nordiska paviljongen kopplas maten till både vårt klimat och vår miljö, men också till vår personliga hälsa. Hälsa är också ett ämne som har fått en större roll på COP28, med den första hälsodagen någonsin och deklarationen om klimat och hälsa.

Kopplingarna mellan mat, hälsa och klimat diskuteras mer ingående den 10 december:

  • Fast Action to Save the Cryosphere – Climate and Clean Air Coalition (CCAC) och International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD)
  • The 10 Billion Challenges: Nordics Leading the Way – Ragn-Sells
  • Tapping into the Hidden Potential of Food Waste – Food Tank och Nordiska ministerrådet
  • Sustainable Aquatic Food Systems – Global Action Network Food from the Oceans and Inland Waters for Food Security and Nutrition, Norge, CGIAR, EBCD och Blue Food Coalition
  • Circularity in Food Systems – Finlands jord- och skogsbruksministerium
  • Food Systems & Healthy Diets for Climate Action – Nordiska ministerrådet och FN:s samordningscentrum för livsmedelssystem

Delta i diskussionerna på plats på COP28 eller följ dem online

Alla evenemang under Food Systems Takeover kan ses direkt online och strömmas på Norden.org.

Nordiska paviljongen, Blue Zone, Opportunity Petal, Zone B&, Building 75

Officiellt sidoevenemang på COP28 den 11 december

På COP28 är det ännu fler evenemang där Nordiska ministerrådet deltar för att diskutera livsmedelssystemets utmaningar och lösningar för klimatåtgärder. Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström lyfte fram nordiska insatser för minskat matsvinn den 3 december, och den 8 december står klimatåtgärder och näring på dagordningen i EU-paviljongen med Unni Kløvstad, avdelningschef för internationellt samarbete på Nordiska ministerrådet.

Det intensiva evenemangsprogrammet avslutas den 11 december med ett officiellt sidoevenemang till COP28 där diskussionen handlar om sambanden mellan mat, hälsa och klimat. För arrangemanget står Finland, Världshälsoorganisationen (WHO) och Nordiska ministerrådet. 

Anmäl dig och håll dig uppdaterad

För att hålla dig uppdaterad om det officiella sidoevenemanget och Nordiska ministerrådets andra evenemang om livsmedelssystem på COP28, anmäl dig för nyhetsuppdateringar via e-post och/eller WhatsApp. 

Nordiska paviljongens Food Systems Takeover arrangeras av Nordiska ministerrådet i samarbete med och med talare från FN:s samordningscentrum för livsmedelssystem, Food Tank, GAIN, CGIAR, Finland, Norge, Sverige, Världsnaturfonden WWF, AGRA, Estland, Climate and Clean Air Coalition (CCAC), Ragn-Sells, Global Action Network Food from the Oceans and Inland Waters for Food Security and Nutrition, Blue Food Coalition, Easy Mining, EBCD och International Centre for Integrated Mountain Development.