Guide: studere i Grønland

Møde for samarbejdsministrene i Grønland, marts 2015
Fotograf
Bodil Tingsby
Her kan du lese om de viktigste tingene du må vite når du overveier å studere i Grønland.

Er du nordisk statsborger, kan du studere i Grønland på like fot med grønlandske studenter. Du kan derfor søke om opptak på en grønlandsk utdanningsinstitusjon, der du kan studere gratis.

Hvor finder du oplysninger om uddannelser i Grønland?

Søknad og opptak

For å bli tatt opp ved en grønlandsk utdanningsinstitusjon må du naturligvis oppfylle de faglige kravene som stilles. Du må være oppmerksom på at det kan være krav om kunnskaper i grønlandsk, og spesielt på yrkesutdanninger foregår mye av undervisningen på grønlandsk.

Uansett om du søker på en videregående utdanning, en yrkesutdanning eller en universitetsutdanning, er det en god idé å kontakte utdanningsstedet før du søker, for å få riktig veiledning.

Hvad er mulighederne for udvekslingsophold i Grønland?

Har du lyst til at læse et enkelt semester i Nuuk, tilbyder Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet, studiepladser til gæstestuderende. Her udbydes kurser på dansk, grønlandsk og engelsk. Der optages gæstestuderende fra hele verden, men er du nordisk borger, kan du med fordel søge gennem Erasmus+ eller Nordplus, da du så får fortrinsret til en studieplads. Kontakt din studievejleder på dit studie for at få vejledning.

Grønlandsk utdanningsstøtte

Det gjelder særskilte betingelser for å motta grønlandsk utdanningsstøtte. Du må være:

  • dansk statsborger
  • bosatt på Grønland
  • innskrevet på en utdanning og være studieaktiv

Danske og færøyske studenter oppfyller betingelsene hvis de er bosatt på Grønland og er studieaktive. Oppfyller du ikke betingelsene, kan du søke om dispensasjon hvis du kan dokumentere en særskilt tilknytning til Grønland.

I de fleste tilfeller kan du i stedet ta med utdanningsstøtte fra hjemlandet.

Studielån

Er du studerende på en videregående uddannelse i Grønland, kan du søge om et studielån fra Selvstyret som supplement til din uddannelsesstøtte. Der findes to typer af lån:

  • Semesterlån, som kan optages hvert halve år i forbindelse med semesterstart
  • Engangslån, som kan optages én gang i løbet af din uddannelse.

Hvilke praktiske ting skal du tænke på?

Der er forskellige ting, man skal være opmærksom på ved flytning til Grønland fra et af de andre nordiske lande. Herunder kan man finde en liste over de ting, som det er klogt at huske på. Vær opmærksom på, at listen ikke er udtømmende, og at det er forskelligt, hvilke ting der er relevante for hver enkelt.

Kollegiebolig

Alle grønlandske studiebyer har kollegier til rådighed. Kollegieværelser administreres af den enkelte uddannelsesinstitution.

I Nuuk er de fleste kollegier samlet i Kollegieadministrationens Fælleskontor (KAF).

Når du bliver optaget på en uddannelse i Grønland, kan du få vejledning om ansøgning om kollegiebolig hos studieadministrationen på din uddannelsesinstitution.

Social sikring

Når du er flyttet til Grønland og har ladet dig folkeregistrere, er du social sikret i Grønland. Det betyder, at du har adgang til det grønlandske sundhedsvæsen uden at skulle betale.

Skat

Studerende fra Danmark, Færøerne, Island eller Norge, der opholder sig i Grønland i studieøjemed, bliver ikke beskattet i Grønland af beløb, som de modtager til deres underhold, fra disse lande. Hvis du er fra Finland, Sverige eller et andet land, er det en god ide at høre med skattemyndigheden om, hvorvidt din studiestøtte vil blive beskattet.

Godkjent studium

Før du søker på en grønlandsk utdanning, bør du merke deg at noen fagspesifikke utdanninger på Grønland ikke er godkjent i resten av Norden. Det er oftest innenfor helsefag og profesjonsutdanninger. Du må derfor sette deg godt inn i om du kan få jobb i hjemlandet ditt rett etter avsluttet utdanning på Grønland, eller om det krever ytterligere kvalifisering/etterutdanning.

Spør Info Norden

Du kan fylle ut kontaktskjemaet vårt dersom du har spørsmål eller har støtt på hindringer i et annet nordisk land.

OBS! Hvis du har spørsmål om behandlingen av en konkret sak, søknad, eller andre personlige forhold, skal du kontakte relevant myndighet.

Info Norden er Nordisk ministerråds informasjonstjeneste. Vi viser vei til deg som vil flytte, jobbe, studere, søke støtte eller starte bedrift i Norden.